OSTEOPOROZ

OSTEOPOROZMenapozla ilgili olarak en çok bilinen ve endişe edilen bir durumdur.  Osteoporos kemiklerdeki erimeyi, daha doğru bir ifade ile de kemik doku yoğunluğundaki azalmayı tarif eder. 

Osteoporoz kemiklerin  "kütlece azalması" demektir; osteo (kemik) ile poroz (delikli) kelimelerinin birleşmesinden oluşur.


Halk arasında ise osteoporoz, "kemik erimesi" olarak geçer. 


BELİRTİLERİ
Hastalık genellikle çok yavaş gelişir, çünkü genel olarak, erken aşamalarında hiçbir belirti bulunmamaktadır. Osteoporozun sinsi bir hastalIk olarak bilinmesinin nedeni de budur. Belirtiler meydana geldiğinde, belirtiler kişiden kişiye , şiddetine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Osteoporoz yaygın bir belirtisi omurga, el bileği veya kalçada görülen kırıklardır. Kırıklar, şiddetli kemik incelmesinin olduğu ve genellikle hastalığın ilerlemiş aşamada olduğunun bir göstergesidir. Bu evrede, osteoporoz belirtileri genellikle aşağıdaki gibidir:


-Spinal kemik kırıklarına bağlı olarak şiddetli olabilen sırt ağrısı,
-Kemik ağrısı veya hassasiyet
-Az veya çok yada hiç travma olmadan oluşan kırılmalar
-Boyda kısalma
-Spinal kemik kırıklarına bağlı olarak ciddi olabilen boyun ağrısı
-Eğik duruş (kifoz)

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Osteoporoz yanlızca ilaç kullanarak giderilebilecek bir hastalık değildir,Yaşam biçiminde ciddi değişiklikler gerektirir.Bunların başında;
-Egzersiz,fiziksel aktivite, spor yapılmalı,
-Yeterli dengeli ve hastalığa uygun beslenilmeli(Özellikle Kalsiyum açısından zengin besinler),
-D vitamini alımına özen gösterilmeli ve eğer gerekirse laçlarla takviye edilmeli,
-Gün ışığında 15-20 dakika kalınmalı,
-Bireyin düşmelerini engellemesi için tedbirler alınmalı.
Bahsettiğimiz tedavi yöntemlerinin bazı durumlarda uzun süre devam ettirilmeleri gerekir.Bu yüzden tedavi süresince sabırlı olunmalı ve uygulanan tedavinin sonuçları beklenmelidir.
Son bir not olarak; bilim adamları kemik erimesine karşı kemik oluşumunu gerçekleştİren bir aşı geliştirdiler.400 kadın üzerinde yapılan çalışmada olumlu sonuçlar alındı ve ilacın gelecek 3 yıl içinde piyasaya sürülebileceği duyuruldu.


EmoticonEmoticon