GEBELİKTE DEMİR EKSİKLİĞİ

GEBELİKTE DEMİR EKSİKLİĞİdemir eksikliği normal zamanlarda olduğu gibi hamilelik döneminde de anemi hastalığının en sık görülen nedenlerindendir. Demir eksikliği iki farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Ya demir emilimi azdır ya da kan kaybı nedeniyle vücuttan demir atılıyordur. Demir kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglabin içerisinde bulunur. Dolayısı vücutta yaşanan tüm kanamalarda demir kaybı yaşanabilir. Kadınlarda her ay düzenli olarak yaşanan adet kanamalarında aşırı kan kaybı yaşanmadığı için demir eksikliği anemisi yaşanma olasılığı oldukça azdır. Fakat adet kanamaları çok şiddetli yaşanıyorsa bu durum demir eksikliği anemisine yol açabilir. Vücuda alınan besinlerle demir ihtiyacı yeteri kadar karşılanmadığında da demir eksikliği yaşanabilir. Hamilelik döneminde vücut normal dönemlerden daha fazla demire ihtiyaç duyar. Bu nedenle hamilelik döneminde demir bakımından zengin gıdalar ile beslenmek ve demir eksikliği yaşamamak gerekir. Bazı gebeler demir bakımından zengin bir beslenme programı ile beslense bile demir eksikliği yaşayabilir. Bu durumlarda hamilelik döneminde demir ilacı takviyesi önerilebilir.

BELİRTİLERİ

Pek çok olguda kişi anemik olduğunun farkında değildir. Anemi birden değil de yavaş yavaş geliştiğinde vücut bu duruma tolerans geliştirir. Anemi sıklıkla rutin yapılan incelemeler sırasında anlaşılır. En sık karşılaşılan belirtiler şunladır:
Halsizlik
Çabuk yorulma
Soluk görünüm
Çarpıntı
Merdiven çıkma, yürüyüş gibi aktivitelerde hemen yorulma ve nefes nefese kalma
Başdönmesi, baygınlık
Başağrısı
Tırnak diplerinin soluklaşması
Sarılık (nadir)
Karın ağrısı (nadir).

Bu belirtilerin büyük bir kısmının hamileliğin erken döneminde de normalde görülebilen yakınmalar olduğu gözden kaçırılmamalıdır. 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Hamilelik döneminde demir eksikliği teşhisi koyulan bir hasta demir yönünden zengin gıdaları tüketerek demir açığını kapatamaz. Bu gibi durumlarda anne adayına demir takviyeleri ve ilaçları verilir. Örneğin, pekmez tarzı demir bakımından zengin gıdaları aşırı ve bilinçsiz tüketmez eksikliği kapatmak yerine zararlı olabilir. Bu şekilde beslenme aşırı kalori ve kilo alımına neden olabileceğinden anne için zararlı olabilir.


EmoticonEmoticon