KABAKULAK

KABAKULAKKabakulak virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Kabakulak tükürük bezlerinin bir enfeksiyonudur. Kabakulak tüm dünyada görülebilen bir hastalıktır. Kabakulak en sık ocak ve mayıs aylarında ortaya çıkar. En sık etkilenen tükürük bezi kulak altındaki parotis bezi ve çene altındaki bezlerde etkilenmektedir. Kabakulak aşısının olmadığı dönemlerde kabakulak, çocukluk dönemine sık görülür idi.

Kabakulak hastalığı genel olarak, hastalık bulaşmış olan birisinin öksürmesi, aksırması sonucu havaya karışan kabakulak virüsünün solunum yolu ile vücuda girmesi ile bulaşır. Kabakulak virüsü kişiden kişiye virüs bulaşmış tükürük kanalı ile de bulaşır. Kabakulak hastaları tükürük bezlerinin şişmeye başlamasından 7 gün öncesinden başlayarak 9 gün sonrasına kadar başkalarına hastalığı bulaştırabilirler.
BELİRTİLERİ
Hastalık halsizlik ve ateşle başlar. Baş ağrısı, iştahsızlık, tükürük bezlerinde hassasiyet, çene civarında ve kulak altında ağrı ve şişlikle devam eder. Başlangıçta ağrıyla birlikte tek veya çift taraflı tükürük bezlerinde hızlı gelişen şişlik olur. Şişmeyle birlikte kulak kepçesi yukarı ve dışa doğru yer değiştirir. Şişlik 3-7 gün içinde azalarak kaybolur. Şişen alan gergin ve ağrılıdır, ekşi yiyecekler ağrıyı artar. Tükürük bezlerindeki şişmeyle beraber hafif ateş de olabilir. Vakaların %10-15’inde sadece çene altındaki bezler, nadiren dilaltı tükürük bezleri etkilenebilir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kabakulak kendi kendisini sınırlayan bir hastalıktır. Destekleyici ve belirtilere yönelik tedavi yapılır. Hastalar mutlak yatak istirahatine alınır ve en az iki hafta diğer şahıslardan ayrı tutulmalıdır. Hastalığın başlangıcında gammaglobulin yapılırsa hafif geçmesi sağlanabilir. Antibiyotik verilmez. Şişmiş tükrük bezlerine sıcak tatbiki ve aspirin kullanma ağrıyı kontrol eder. Bu hastalar, ağrı sebebiyle katı gıdalar alamazlar, sıvı gıdalarla beslenmelidirler.


EmoticonEmoticon