DİŞ APSESİ

DİŞ APSESİDiş apsesi, apse irinli olarak iltihaplanma iltihap birikmesi olarak bilinir. Hemen dişin yanında damak da çıkar. Bu iltihaplanma akyuvar ölü doku ve bakterilerden oluşan kötü kokuya sebep olan bir sıvı madde halindedir. Apse genellikle bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon ile oluşur. Diş apsesi diş de veya diş yanındaki dokuların şişmesine sebep olur. Diş apsesi iki şekilde oluşur. Birinci de dişin tam kökünde oluşur ikincide ise diş ile diş eti arasında oluşur. Dişin kökünde oluşan apseler daha çok daha önce meydana gelmiş bir diş tedavisi sebebi ile ya da yaralanma veya tedavi edilmemiş çürük bir dişten dolayı oluşabilir. Diş etlerinde oluşan ve daha çok diş etlerini etkileyen apseler ise daha çok ağız bakım ve sağlığına özen gösterilmemesi durumunda oluşur. Yiyecek atıkları dişleri düzenli fırçalamama sebep olur. Apsenin en önemli ana belirtisi ani ve şiddetli olarak başlayan ağrılardır.

Ağrının şiddeti gittikçe artar ve çeneye boyuna ve kulağa da etki edebilir. Yüzde şişlik oluşmasına sebep olur. Apsenin oluştuğu bölgeye dokunulduğunda ağrı daha da artar. Ağız da kötü bir tat ve kokuya sebep olur. Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere hassasiyet artar. Ateş yükselmesi, halsizlik yutkunma zorluğu ve ağzı açma da zorluk yaşanabilir. Diş apsesi diş plaklarındaki enfeksiyonlar sonucu oluştuğundan dişin temizliği çok önemlidir. Diş etlerini ve dişleri düzenli olarak temizlemek düzenli olarak dişleri fırçalamama apse oluşumunu en aza indirecektir. Ayrıca şekerli karbonhidratlı yiyecek ve içecekleri çok sık tüketmek bakterilerin büyümesini hızlandırır ve dişlerde çürüklere ve çürükler ile birlikte apselere yol açar. Çürük dişlerdeki bakteriler enfeksiyon oluşumunun en önemli sebebidir. Diş minesinde meydana gelen kırık ve çatlaklar da yumuşak dokuya karşı bakteri oluşturur ve bu bakterilerde apseye sebep olur. Dişlerde biriken atıklarda apsenin en önemli sebeplerindendir çünkü bakteri oluşumuna zemin hazırlar. Bağışıklık sistemini zayıflatan diyabet ve benzeri hastalıklarda apselere sebep olabilir. Diş de bulunan dolgularda eskimiş ise enfeksiyon riski taşır ve apse için risk oluşturur.


TEDAVİ YÖNTEMLERİ




Diş hekiminize gitmeden önce, aspirin ya da başka bir ağrı giderici alarak apse ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Yalnız, aspirini doğrudan dişinizin ya da çevre dokunun üzerine uygulamayın. Ağzınızı saat başı ılık, tuzlu suyla çalkalamak yatıştırıcı olabilir ancak tedavi edici değildir.
Geçmişte, apseli bir dişe yapılan tek tedavi, dişin çekilmesiydi (bakınız, diş çekimi) Belirli koşullar altında diş çekimi yine de uygun olabilir. Ancak, günümüzde diş hekimleri genellikle apseli dişleri iyileştirme yoluna gitmektedir.

İlk adım olarak, diş hekiminiz büyük bir olasılıkla enfeksiyonu gidermek için bir antibiyotik tedavisi uygulayacak. böylece enfeksiyonun vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasını önleyecektir. Rahatlamanız için ayrıca reçeteye ağrı giderici ilaçlar yazabilir.

Dişinizi kurtarmak için diş hekiminiz, o bölgeyi uyuşturarak o dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu basıncı azaltacaktır. Diş özü yuvası temizlenir, dezenfekte edilir ve hareket etmeyecek şekilde bir maddeyle doldurulur. Apseli diş temizlendikten sonra eğer şişme devam ediyorsa, diş hekiminiz aktinomikoz adı verilen bir hastalık olup olmadığını anlamak için özel bir kültür yapmayı isteyebilir.


Bir sonraki adımda diş hekimi diş içine geçici bir dolgu (dolgu türleri) koyacaktır. Enfeksiyon temizlendikten sonra Diş hekimi büyük bir olasılıkla sizi birkaç ay içinde tekrar görmek isteyecektir. Tekrar gördüğünde ise apsenin bıraktığı boşlukta kemik ve dokunun büyüyüp büyümediğini saptamak için dişin röntgeni çekilecektir. Eğer boşluk sağlıklı görünüyorsa, tedavi biter. Enfeksiyon devam ederse, ek tedaviler gereklidir ve diş hekimi sizi hastalıklı dokunun (zaman zaman kökün ucunu da içeren bir küçük kısım) ortadan kaldırılması için ameliyat edecek olan bir uzmana gönderebilir.





EmoticonEmoticon